Examine This Report on solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir
Wiki Article
Solunum yetmezliği tedavisi, solunum yetmezliğinin altında yatan nedenlere ve semptomların şiddetine bağlı olarak değişebilir. Ancak, aşağıdaki tedaviler yaygın olarak kullanılır:
Obstrüktif Akciğer Hastalıkları: KOAH ve astım gibi rahatsızlıklar hava akışını engelleyerek solunum yetmezliğine yol açabilir.
Kalp yetmezliği: Kalp yetmezliği olan kişilerde, kalbin yeterli miktarda kan pompalamaması sonucu, oksijen alımı azalabilir.
Solunum yetmezliği de akciğerlerle ilgili bir rahatsızlıktır ve bu rahatsızlıkta akciğerler yeterli oranda ya da etkili olarak çalışamaz. Dolayısıyla vücudun oksijen ihtiyacı tam olarak karşılanamaz ve vücutta üretilen karbondioksitin dışarı atılmasında fonksiyonel sorunlar meydana gelir.
Solunum birçAlright organın birbiriyle bağlantılı bir şekilde çalışmasını gerekli kılan komplike bir durumdur. Bu sistemlerden herhangi birinde yaşanan problem solunum yetmezliği yaşanmasına neden olabilir. Solunum işinin tamamlanması için temiz havanın akciğerlere ulaşması, akciğerlerde oksijen-karbondioksit değişiminin olması ve dokulara oksijenin iletilmesi gerekir.
Tedavi süresi hakkında kesin bir süre vermek, durumun karmaşıklığı nedeniyle zor olabilir ve solunum yetmezliği tipleri genellikle bireysel vakaların değerlendirilmesi gerektirir.
Solunum yetmezliği genellikle solunum sistemiyle ilgili bir hastalık ya da durum sonucu ortaya çıkar. Solunum yetmezliği nedeni olan hastalık ya da durumun seyri farklı olabilir, ancak genel olarak solunum yetmezliği şöyle başlar:
Vücuttaki kan akışını iyileştirme ve beslenme sağlamak advertına sıvı verilebilir. Uzman hekim, doğru miktarda sıvı aldığından emin olmalıdır. Akciğerlerde fazla düzeyde sıvı olabilir ve bu durum oksijenin alınmasını zorlaştırır.
Larinx: Sesin oluşumunu sağlayan ses tellerini barındıran bu yapı, havanın trakeaya geçişini kontrol eder.
Solunum yetmezliğinde solunum yetmezliği solunum yolları ciddi şekilde etkilenmiştir ve artık gerektiği gibi işlev göremezler. Kanın yetersiz oksijenlenmesi; nefes darlığı, nefes almada zorluk ve yorgunluk ile kendini gösterir.
İyi iletişim kurulabilen, konuşurken solunum sıkıntısı çekmeyen hastalarda genellikle hafif atak söz konusudur. Konuşmada zorlanan hastalarda ağır astım atağı akla gelmelidir.
Laringoskopla şiş ve kırmızı epiglotun görülmesi ile tanı konur, ancak muayene sırasında bile akut komplet tıkanma olabileceğinden çok dikkatli olunmalı, acil girişim koşulları bulunan bir ortamda boğaz muayenesi ve laringoskopi yapılmalıdır.
Omurga ile alakalı sorunlar, örneğin; omurgada eğri, omurgada oluşan eğriler nefes alma konusunda destek sağlayan kasları ve kemikleri etkiler.
Solunum yetmezliği olan solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir hasta ne kadar yaşar? Solunum yetmezliğinin nedenine bağlı olarak yaşam süresi değişir.